• Over mij foto 1
  • Over mij foto 2
  • Over mij foto 3
  • Over mij foto 4

Over mij

Mijn naam is Lisette Teunissen en ik ben geboren in februari 1986.
Ik ben geboren met een spierziekte genaamd HMSN type II. Dat staat voor Hereditaire Motorische en Sensorische Neuropathien. Hereditair betekent erfelijk, Motorisch houdt in het bewegingsapparaat, Sensorisch betekent zintuigelijk en Neuropathie staat voor zenuwaandoening. HMSN type II, die ik heb, wordt ook wel axonaal type genoemd. Dat houd in dat de zenuwvezels zelf, de axonen, zijn aangetast. Het aantal zenuwvezels neem af. HMSN is een verzamelnaam voor een aantal erfelijke ziekten waarbij de zenuwen zijn aangetast. Zenuwen geleiden signalen van de hersenen en het ruggenmerg naar de rest van het lichaam en omgekeerd. Bij HMSN bereiken de signalen van de hersenen en het ruggenmerg de spieren niet meer, of niet voldoende waardoor de kracht van de spieren afneemt. De spieren worden steeds dunner omdat ze niet gebruikt worden. Gevoelssignalen worden ook niet goed doorgegeven aan de hersenen. Hierdoor kunnen afwijkingen in het gevoel ontstaan.

Mijn hobbies zijn zwemmen, films, muziek luisteren en spelletjes spelen.
 
In februari 2012 ben ik op mijzelf gaan wonen. Ik woon in een FOKUS-project. Dat houd in dat je geheel zelfstandig woont maar de mogelijkheid hebt om 24 uur per dag hulp te roepen. Als ik dus wil ontbijten en ik heb hulp nodig bij het smeren en snijden van mijn boterham, kan ik iemand oproepen. Mijn handfunctie is de afgelopen jaren erg verslechterd, waardoor de fijne motoriek sterk is afgenomen. Het snijden van brood is dus een lastige opgave voor mij. 
Enige tijd woon ik nu samen met mijn vriend.
 
Van mijn grootste hobbie heb ik mijn ‘werk’ gemaakt; Ik ben sinds januari 2006 in dienst van het NOCNSF als topsporter.  In Nederland ben  je topsporter als je internationaal op het hoogste seniorenniveau (EK's, WK's en Paralympische Spelen) meedoet, binnen een erkend topsportprogramma." Een voorwaarde voor het verkrijgen van een status is het leveren van prestaties. En ben sinds December 2007 in het bezit van een A-status van het NOC*NSF. Een A-status verdien je door te voldoen aan de prestatienorm zoals die na overleg tussen de betrokken bond en NOC*NSF is vastgelegd.
 
Sinds 2000 zwem ik bij het Nederlands Paralympische team. In 2006 had ik mijn eerste grote toernooi; De Wereldkampioenschappen in Durban, Zuid-Afrika.
Sindsdien zwem ik Europese Kampioenschappen, Wereldkampioenschappen en heb ik in 2008 meegedaan met de Paralympische Spelen in Beijing. Hier werd ik 5e op de 200 meter vrij en 4e op de 50 meter rugslag.
In 2012 heb ik deelgenomen aan de spelen in Londen. Hier zwom ik mijn gouden race, ik won de 50 meter rugslag.
Nu ben ik ik voorbereiding voor de Paralympische Spelen in Rio de Janeiro in 2016.
 
Ik train 6 dagen in de week onder leiding van Mark Faber. Op maandag, dinsdag, woensdag, donderdag en vrijdag train ik in Amersfoort en op zaterdag train ik in Zeist. Mijn trainingen bestaan uit zwem-, kracht-, land- en fietstrainingen. De zwemtrainingen zijn 2 uur en de andere 1,5 uur. 
 
Gelukkig kan ik geheel zelfstandig naar mijn trainingslocaties toe met mijn eigen auto. Sinds juni 2006 ben ik in het bezit van een eigen ‘aangepaste’ auto. Dat is maar mooi ook, want ik zie mijn ouders mij niet elke ochtend om 06.00 uur naar Amersfoort brengen.
 
Nadat ik de MAVO had afgerond in 2002 ben ik begonnen met de opleiding sociale dienstverlening op MBO niveau op het Albeda College. Deze opleiding heb ik in 3 jaar afgerond. Daarna heb ik nog een jaar de opleiding sociaal juridisch medewerker gevolgd en daar ben ik ook voor geslaagd.
In september 2006 ben ik begonnen aan de HBO opleiding sociaal juridisch dienstverlener op INHolland in Rotterdam. Deze opleiding bleek niet de juiste opleiding te zijn voor mij. Daardoor ben ik in 2008 overgestapt naar de opleiding HBO Rechten. Ik ben in September 2010 gestopt met mijn HBO opleiding Rechten omdat ik het erg moeilijk vond om het te combineren met mijn topsport. Ik wilde al mijn tijd en energie steken in mijn doel voor Londen 2012. Met als einddoel EEN MEDAILLE. Dit doel heb ik bereikt. Op 6 september 2012 won ik een Gouden medaille op de 50 meter rugslag.
 
Via deze weg wil ik jullie op de hoogte houden van mijn weg naar Rio de Janeiro.


Ik ben ik
ik ben niet volmaakt
ik ben niet perfect
maar zo ben ik
ik weet wie ik ben
ik weet wat ik wil
soms ben ik een prater
soms ben ik heel stil
om mij te leren kennen
moet je dit kunnen leren.

ik ben wie ik zijn wil
en zo moet je mij maar accepteren.